Välj en sida

Rovacademy: Centralsmörjsystem

Ett centralsmörjsystem är ett system som kan förse ditt fordon med rätt mängd smörjmedel på rätt plats även under tiden som maskinen används. Det ersätter traditionella metoder som till exempel användningen av fettsprutor.

 

Varför behöver man använda smörjmedel?

”Effekterna av undersmörjning är välkända: ökad slitning på komponenter, haverier, ökad energikonsumtion samt ökade kostnader för användning och underhåll” säger Charles Hartl, Gobal Product Marketing Manager Lubrication Equipment Division hos Graco. ”Men effekten av översmörjning kan vara just lika skadliga. Det slösar på smörjmedel, kan leda till överflödig upphettning, påfrestar smörjpunkter och ökar dödtiden för maskinen. Lösningen är uppenbar: optimal smörjning.” Det är exakt där centralsmörjning kommer in, för att igenom att applicera mindre mängder smörjmedel i kortare intervall så kan du undvika både under- och översmörjning. Automatisk smörjning resulterar i längre maskinlivslängd, minskad slitning och mindre nummer på underhållsräkningen.

Vad behöver du?

De grundläggande komponenterna för automatisk smörjning är:

 • Pump och reservoar: för att lagra och ge ett stadigt flöde.
 • Kontroll: För att aktivera och övervaka systemen.
 • Mätutrustning: för att utdela rätt mängd fett på smörjpunkterna
 • Slang och passform
 • Övriga accessoarer: för att ytterligare förbättra prestanda.

”Graco har ett brett portfolio av kompletta centralsmörjningslösningar som innehåller alla komponenter nödvändiga” lägger Hart till. ”Då de är baserade på pneumatiska, hydrauliska eller elektriska drevar så passar dem till alla typer av mobil- och industriutrustning. Vi kan även skräddarsy unika lösningar för mer specifika applikationer”.

Här nedan följer några av Gracos ledande automatiska smörjningslösningar.

Elektriska Fettpumpar

Den supereffektiva designen på Gracos elektriska fettpumpar disponerar rätt mängd fett på rätt plats vid rätt tid – allt i ett enkelt och kompakt system. Ett exempel är Electric Dynastar. Den är idealisk vid gruvdrift, tyngre konstruktionsarbeten, industriella applikationer samt kvarn- och krossningsarbeten. Högtrycksversionen klarar upp till 5000 psi (344 bar) med en maximal utmatning på 18 tum (295 cc) i kubik per minut. Den här produkten behåller sin prestationsnivå även vid temperaturer ner till – 40 C. Om applikationen kräver ett högre flöde, så finns det en Electric Dynastar som presterar upp till 3 500 psi (241 bar) med en maximal utmatning på upp till 25 tum i kubik (410 cc) per minut.

I hjärtat av produkten så ligger Gracos Advantage DriveTM. Den består av högkvalitativa och spiralformade kugghjul av härdat stål som är smorda för livet och förseglade för att hålla kontaminering ute, vilket innebär en betydligt längre tid av prestation. Electric Dynastar har blivit testat i fältet i över 10 år och är den mest långlivade dreven i hela industrin.

Fettpumpar

Vilken är din konventionella uppfattning om smörjning av en lastbil eller traktor? Innebär den att krypa under underredet och lägga dig på rygg för att kunna smörja dragstängerna och de nedre spindelbultarna, eller påminns du om den plågsamma sträckningen för att nå fjäderfästena som gömmer sig bakom tanken? Med Gracos Graco EZ Greaser försvinner dessa problem in i det förflutna. Detta enpunktsystem består utav smörjningsledningar direkt till smörjpunkterna. När det är installerat, så tar det bara några enstaka pumpningar från din fettspruta för att smörja hela chassit. Eftersom att det är ett slutet system så förhindras intrång av sand och smuts i ledningarna, vilket förebygger slitage.

Pneumatiska olje- och fettpumpar

Graco har producerat pneumatiska olje- och fettpumpar i 7 decennier; ända sedan företaget lanserade sin högtryckspump Fire-Ball® i mitten på 50-talet. Deras senaste produktserie är LubeProTM som är ännu bättre än den pålitliga kvalitén som Fire-Ball® har.
Dessa pumpar erbjuder en robust lösning där hög utmatning, snabba smörjcyklar och snabbt flöde behövs för att på ett optimalt sätt smörja utrustning när det används. LubeProTM kan användas till både fett och olja och täcker behovet för en stor variation av olika tillverkningsapplikationer. En viktig funktion är den integrerade och självventilerande pumpen, som automatiskt lättar på trycket under returcykeln utan att man behöver använda en tryckomkopplare eller strömledningar. Den har även en lågnivås indikator.
LubePro H1900-pumpen trycker produktivitetskapaciteten högre och gör det även möjligt för fabrikspersonal att fylla på den på avstånd. Den är designad för att kunna sättas på huvudledningen från en fyllningsstation som även den kan befinna sig på avstånd. Med denna teknik så kan eliminerar man nödvändigheten att fylla upp alla oljepumpsreservoarer runt om i en fabrik.

Elektriska Olje- och Fettpumpar

I den överfyllda marknaden utav elektriska olje- och fettpumpar så står Gracos G3 Electric Lubrication Pump ut. Den är designad för att hålla kvalité, prestationsförmåga och pålitlighetsnivå under en längre tid och hanterar temperaturfluktueringar, utmanande installationskrav och byten av smörjmedelssorter utan problem. Speciellt utformade bastrattar smörjer direkt in till pumpinflödet för att potent minska stagnerande flödesområden där tvålar och fettfyllningar kan ackumuleras.

G3:an är guldstandard inom flexibilitet och kan användas i väldigt många olika marknader och applikationer. Den UV-resistenta, högt kollisionståliga reservoaren är tillgänglig i flera storlekar (2, 4, 8, 12 eller 16 liter) för olja och fett just för att kunna möta din utrustnings krav. Du kan blanda upp till 3 olika inställningar för skräddarsydda installationer och återkopplingar. G3:an levereras tillsammans med ett justerbart pumpelement, men har plats för ytterligare två för högre utmatningsförmåga vid större projekt. Den har tre olika kontrollalternativ: Standard, Pro och Max – så att du endast behöver köpa vad du behöver till din applikation.

Olje- och Fettseparerare

Graco producerar en mängd progressiva separatorer i toppkvalité. De uppfyller alla krav för smörjning av kullager samt andra viktiga smörjpunkter och kan beställas i kolstål eller rostfritt stål. Trabon MSP Serien var den originella serien av progressiva separatorer som använde modularformen, och den fortsätter att vara högt uppskattad. Dess snabbt utbytbara valvsektioner kan bli borttagna från grundmonteringen utan att störa några ledningar. Detta minimerar arbetskostnader och maximerar maskinens aktiva timmar.
En inbyggd utloppsbackventil försäkrar en precis smörjmedelsleverans varje gång. För att göra det ännu lättare och pålitligare att felsöka problem kan man installera prestandaindikatorer i ett alternativt utlopp som finns på ventilen.

Kontroller

En kontroller är nödvändig för att kunna ge programmerbara smörjmedelscykler för optimal prestanda på maskinen. En bra kontroll möjliggör självanpassning av smörjningstider, tryck, antal cykler och antal maskiner för maximal precision och produktivitet.
Gracos GLC 4400 Multi-Purpose Controller gör allt detta och mer. Den inkorporerar en simpel ikon- och menybaserat användargränssnitt som är enkelt att initiera och använda, vilket sparar värdefull tid för tekniker. Mer anordningar som kan spara ännu mera tid – inklusive inspektionstid – är möjliga tack vare specialanpassade driftlägen.
GLC 4400 är barsk och vädersäker och möter de strikta IP 69K kraven.

Accessoarer

Graco erbjuder en omfattande mängd med accessoarer. Dessa inkluderar tryckomkopplare och gränslägesbrytare som direkt meddelar om ett system inte fungerar. Den valfria ledningsbrytningsindikatorn möjliggör övervakning om huruvida smörjmedlet har nått fram. Fler accessoarer som t.ex. prestanda och magnetiska indikatorer snabbar på felsökningsprocesser för att minska potentiell dötid för maskinen.

Perfekt för all industri

Gracos automatiska centralsmörjningsapparater kan hittas i alla industrier, men gruv-, lantbruks- och konstruktionsutrustning befinner sig i några av de svåraste förhållanden, så de öppna kugghjulständerna minskar dötid och nödvändigheten av tekniker till ett absolut minimum.

On-road

Automatisk smörjning av lastbilar och bussar samtidigt som de används ökar användningstid och lönsamhet, ökar komponenters livstid, sparar underhållstider och minskar användningskostnader.

Mat och drycker

Det sista ett företag som arbetar inom livsmedelssektorn vill ha är kontamination av olja och fett i deras processer. Det kan orsaka oanvändbara produkter, förlorad produktion och ökade operationskostnader. Graco erbjuder  centralsmörjningsutrustning som ger en exakt kontrollerad utmatning av smörjmedel utan någon risk för kontamination igenom sprejning av oljepartiklar i luften. Utrustningen är även resistent mot frätande rengöring som ofta används för att tvätta maskiner och flaskor.

Vindenergi

Vindturbiner är ofta placerade i tuffa miljöer och måste utså extrema temperaturer och temperaturförändringar, saltsprejning och sandstormar. De är ofta placerade på avlägsna platser, så som ute på havet, där kostnaden för underhåll kan vara astronomiskt höga. På grund av detta så är automatisk centralsmörjning vital. Gracos utrustning smörjer till exempel kullagerna, skovellutningarna, käftlagerna och kugghjulsflankerna för att nämna några.

Marin industri

Rörliga delar i ett fartygs motor, så som propellern, axellagerna, styrinrättningen, vinschenheterna och annan utrustning är alla beroende av ordentlig smörjning för att fungera optimalt, framförallt i ogynnsamma marina förhållanden som orsakar vibrationer, hög mekanisk belastning, föroreningar och fukt. Graco erbjuder centralsmörjningsutrustning för marina applikationer. Förutom det så har Graco 3,300 distributörer runt om i världen, så ett fartyg är aldrig långt från en hamn med lätt tillgång till produkter och reservdelar.

Vilket system passar mig bäst?

”Oavsett vilken industri och oavsett vilken applikation som du behöver automatisk smörjning till, så är det viktigt att välja rätt lösning”, förklarar Hartl. ”Gracos smörjexperter kan hjälpa dig igenom en serie av frågor som kan hjälpa till att förklara vilken lösning som passar dig bäst”.

Typiska frågor brukar vara:

 • Hur många smörjpunkter finns?
 • Vilken typ av kraftkälla har jag?
 • Hur långt är smörjledningens löplängd?
 • Vilken typ av smörjmaterial använder jag?
 • Vilken typ av återkoppling vill jag ha?
 • Ska det användas inomhus eller utomhus?